top of page

Közraktározás

Közraktárjegy minta.jpg

Néhány tudnivaló a közraktározásról

 

 

Társaságunk olyan részvénytársaság, amely a nála elhelyezett áruk őrzésével, szükség esetén kezelésével, és közraktári jegy kibocsátásával foglalkozik. Társaságunk, mint  közraktár raktározási és bankok igénybevételével történő finanszírozási lehetőséget teremt az árutulajdonosok részére. A közraktárban elhelyezett árura közraktári jegyet bocsátunk ki, mely megtestesíti a raktárban elhelyezett árut és melynek birtokosa a banktól hitelt vehet fel.

A közraktárjegy tulajdonjogot és – hitelfelvétel esetén -  zálogjogot megtestesítő értékpapír. Azon értékpapírok csoportjába tartozik, amelybe a tengeri hajóstársaságok által kiállított kibocsátott tengerihajós-elismervények, a szárazföldi és légi fuvarozásban használt rakjegyek, illetve kiszolgáltatási jegyek tartoznak. 

A közraktárban elhelyezett árut megtestesítő közraktárjegyek tulajdonjoga átruházható, ennek révén a közraktári ügylet biztosítja, hogy a közraktárakban elhelyezett áru (akár többszöri) tulajdonosváltására az áru mozgatása nélkül kerülhessen sor. A közraktárjegy, az áru felett a tulajdonjogot, illetőleg amennyiben az áru nem kerül elzálogosításra úgy, rendelkezési jogot biztosít anélkül, hogy az árunak az új tulajdonos részére való birtokba adására szükség lenne.

Emellett a közraktárjegyen szereplő áru elzálogosítható, és a zálogjogosult birtokába adható szintén annak fizikai megmozdítása nélkül.

A hitelfolyósító bankok többsége elfogadja hitelbiztosítékként a társaságunk által kibocsátott közraktárjegyeket.

 

Társaságunk a közraktározás klasszikus változatát, az úgynevezett saját telepi közraktározást végzi. Csak olyan áruról bocsátunk ki közraktárjegyet, amely az általunk üzemeltetett, saját kollégáink által felügyelt raktárban helyeznek el.

 

Mikor érdemes Önnek közraktári szolgáltatásunkat igénybe venni?

 

  • Ha szüksége van hitelfedezetre

  • Ha kereskedelmi ügyletét maximálisan biztonságosan a lehető legkörültekintőbb módon kívánja lebonyolítani

  • Ha nem szokványos tömegárut akar közraktározni (gépek, berendezések, nagy értékű, könnyen mozdítható vagyontárgyak)

  • Kis mennyiségű tömegárut akar közraktározni (nincs minimum közraktári díj)

     

Amennyiben felkeltette közraktározási szolgáltatásunk érdeklődését kérjük, kérje ajánlatunkat, vagy hívja kollégáinkat.

 

További információkért elérhetőség:

 

Weszelovszky Judit

 

Tel: +36-1-305-22-00
weszelovszky.judit@atidepo.hu

A közraktározás hatályos szabályait a közraktározásról szóló 1996. évi XLVIII. törvény tartalmazza.

bottom of page